Jakému nádobí dát přednost

Když si půjdete koupit hrnec nebo pánev, nebo třeba zapékací mísu, můžete si vybrat z nádobí z různých materiálů – z nerezu, s keramickým, titanovým, nebo teflonovým povrchem. Spousta lidí má ještě doma nádobí hliníkové, o tom se však spekuluje, jestli neškodí našemu zdraví. Jaký je v nich tedy rozdíl?
hrnce na vaření
1)      Hliníkové (litinové) nádobí – dřív bylo používání tohoto druhu nádobí absolutní samozřejmostí, na trhu také nebylo ani jiné k dostání, spousta domácností na něj však zanevřela, když se prokázalo, že hromadění hliníku souvisí s Alzheimerovou chorobou, a z hliníkového nádobí se opravdu do našich pokrmů hliník uvolňuje, na druhou stranu je to velmi zanedbatelné množství, že ve srovnání s jinými zdroji je to množství úplně zanedbatelné. Přesto se však rázem zapomnělo na kladné vlastnosti tohoto druhu nádobí: v první řadě je levné, a když s ním budete správně zacházet, vydrží Vám desítky let, je to velmi pevný materiál, který odolá i velmi vysokým teplotám, a je také dobře tepelně vodivý, což znamená, že v něm můžete vařit úsporně při nízkých teplotách.

2)      Nerezové nádobí– tenhle druh nádobí jako první začal nahrazovat nádobí litinové, nejen, že má téměř neomezenou životnost, je lehké oproti hliníkovému, pokrmy v takovém nádobí uvařené si dlouho udrží svoji teplotu, proti hliníku je však již o něco dražší, při nákupu nerezového nádobí si však dejte pozor, abyste si nekoupili jen levnou napodobeninu, záleží na tloušťce nerezu.

3)      Teflonové nádobí– tohle nádobí Vás možná překvapí tím, že jeho základní vrstvou je také hliník, až po něm následuje „vychvalovaná“ nepřilnavá vrstva, v tomhle nádobí se Vám bude výborně vařit, když na něj nebudete používat žádné kovové předměty, ale pouze dřevěné, nebo umělé, v místech, kde byste použili kov, se Vám nepřilnavá vrstva „strhne“, a začnou se Vám pokrmy v těchto místech připalovat. V teflonovém nádobí byste také neměli skladovat kyselá nebo zásaditá jídla, jako např. guláš nebo lečo, při skladování dochází také k odlupování nepřilnavé vrstvy.
špízy na pánvi
4)      Titanové nádobí– stalo se hitem posledních let, i když za tohle
nádobí si připlatíte nejvíc, na druhou stranu se Vám tahle investice vyplatí, titanové nádobí má dokonale nepřilnavý povrch, který nepoškodíte ani kovovými nástroji, další výbornou vlastností tohoto nádobí je jeho tloušťka, stěny mívají tloušťku půl centimetru a dno dokonce centimetr, tím je zajištěno, že se nádobí nezničí, ani když vám omylem upadne na zem, nedoformuje se vysokými teplotami, odolá až téměř 300 stupňům Celsia, a také výborně vodí a udržuje teplo. U titanového nádobí stačí hrnec pořádně rozpálit, pak můžete přívod energie ztlumit a vše se dokonale vaří a propeče, tím zároveň šetříte i energii.